Ο Β.Πανταζής στον Arena Fm: «Ο Ανάκογλου θα αποφασίσει πότε θα επιστρέψει»

Ο γιατρός της ομάδας ποδοσφαίρου του Άρη, Βαγγέλης Πανταζής, μίλησε στον Arena Fm για την πορεία της αποκατάστασης του Δημήτρη Ανάκογλου μετά τον τραυματισμό του στους χιαστούς, αναλύοντας και παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τον μεγαλύτερο φόβο των ποδοσφαιριστών.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πανταζής:

Για την κατάσταση του Δημήτρη Ανάκογλου μετά από την εγχείριση στους χιαστούς: «Όταν χειρουργούμε εμείς οι γιατροί έναν αθλητή, το πότε θα επιστρέψει στα γήπεδα κρίνεται από την κλινική εξέταση, από την σταθερότητα του γόνατου, τα λειτουργικά τεστ (αλματάκια, ταχύτητα και αντοχή) και φυσικά τα ψυχολογικά τεστ. Τότε μπορούμε να πούμε ότι μπορεί ο αθλητής να επιστρέψει. Με τον Δημήτρη είχαμε έναν τραυματισμό στο τρίτο-τέταρτο μήνα. Είχε πειραχθεί το μόσχευμά του, αλλά με την κατάλληλη αγωγή, το ξεπεράσαμε και εδώ και 15 μέρες παίρνει μέρος στις προπονήσεις. Έχω συζητήσει μαζί του και του έχω πει ότι αυτός θα πει πότε είναι έτοιμος να επιστρέψει στους αγώνες».

Για τους τραυματισμούς παικτών στους χιαστούς: «Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η ερώτηση που γίνεται πρώτα απ’ όλους είναι η εξής: «Γιατρέ, πότε θα επιστρέψω;». Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψει. Το ελάχιστο είναι πέντε με έξι μήνες. Όσο καλή δουλειά και να γίνει στο χειρουργείο δεν αποκαθίσταται πλήρως η λειτουργία του γόνατου. Ο τετρακέφαλος ατονεί κατά την διάρκεια της αποκατάστασης και θέλει έντεκα μήνες για να έρθει στα κανονικά του στάνταρ. Ένας άλλος παράγοντας είναι ο ψυχολογικός. Αν ο παίκτης δεν αποβάλλει από μέσα του τον φόβο ότι θα το ξαναπάθει, ας μην επιστρέψει.

Το ποσοστό επιστροφής στο ίδιο επίπεδο και κυρίως με ασφάλεια είναι 60%. Δύο στους τρεις αθλητές επιστρέφουν στο επίπεδο που έπαιζαν πριν τους χιαστούς. Υπάρχει κι ένα ποσοστό 15% που έχουν πιθανότητες μέσα σε ενάμιση χρόνο να το ξαναπάθουν. Έχουμε καταλήξει ότι μπορεί να φταίει και η ανατομία του σώματός τους.

Για την ψυχολογία της ομάδας: «Νομίζω ότι η νίκη τα σκεπάζει και τα γιατρεύει όλα. ό,τι προβλήματα υπάρχουν, παύουν να υπάρχουν. Βλέπω ότι τα παιδιά πιστεύουν ότι φέτος είναι η χρονιά τους».