«Στημένα παιχνίδια» στο επίκεντρο συζήτησης στο ΑΠΘ

Η «χειραγώγηση των αγώνων στον αθλητισμό» είναι το κεντρικό θέμα Διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 21/11 στο ΑΠΘ (κτίριο ΚΕΔΕΑ) στις 15:00. Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «FIX the FIXING».
Στόχος είναι να παρουσιάσει τα ερευνητικά δεδομένα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αντιλήψεις των αθλητών για τη χειραγώγηση αγώνων, καθώς και τις πολιτικές που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μια διεθνής ομάδα ειδικών επιστημόνων στη μελέτη της χειραγώγησης αγώνων, στο πλαίσιο του προγράμματος «FIX the FIXING», δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό μέσο ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης της χειραγώγησης αγώνων που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Συνέδριο. Το εργαλείο αυτό θα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς, προπονητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής), τόσο εντός όσο και εκτός Ε.Ε.

«Η χειραγώγηση αγώνων αποτελεί μάστιγα για τον σύγχρονο αθλητισμό. Παράλληλα, αποτελεί μια πρόκληση για την ερευνητική κοινότητα για την κατανόηση του φαινομένου και την οργάνωση δράσεων αντιμετώπισής του» αναφέρει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «FIX the FIXING», Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, συμμετείχαν 607 άτομα από τον χώρο του αθλητισμού, με μέσο όρο ηλικίας 24 έτη, η πλειοψηφία των οποίων (494 άτομα) ήταν άνδρες.Τα αποτελέσματα που αξίζει να σημειωθούν είναι πως το 20% των ερωτηθέντων αθλητών ήταν ενήμεροι για χειραγωγημένο παιχνίδι στην ομάδα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξανόταν σε 38%, όταν οι αθλητές αναφέρονταν σε άλλες ομάδες. Επιπλέον το 20% των αθλητών θα δεχόταν να χειραγωγήσει ένα παιχνίδι με τους συμπαίκτες του για να αυξήσει το εισόδημά του. Η πλειοψηφία του δείγματος (85,3%) ανέφερε ότι συμμετείχε ή πίστευε ότι ίσως είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα κάποια στιγμή στην καριέρα του. Τέλος, αυτό που θα απέτρεπε τους αθλητές να καταγγείλουν ένα περιστατικό χειραγώγησης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές.