ΠΑΟΚ και «Αγκαλιά-Ζω» στον Λευκό Πύργο (pics)

Μια αγκαλιά έγιναν σήμερα το πρωί στο Λευκό Πύργο όλοι, μικροί και μεγάλοι, στέλνοντας το μήνυμα: «Ο Λευκός Πύργος μια αγκαλιά για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down», συμβολίζοντας την ανάγκη να αγκαλιάσουν όλοι τους ανθρώπους με σύνδρομο Down.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου Συνδρόμου Down και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και έλαβαν μέρος σε μία ιδιαίτερη και διαφορετική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, με μία «αγκαλιά» γύρω από το σύμβολο της Θεσσαλονίκης.

Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Ντιέγκο Μπίσεσβαρ , καθώς και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κούλης Αποστολίδης.  Αξιοσημείωτο είναι ότι η δράση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ανθρώπου που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου DOWN, κ. Στυλιανού Αντωναράκη, κορυφαίου καθηγητή και Πρόεδρου του Τμήματος Γενετικής της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης

Παγκόσμια Ημερά για το Σύνδρομο Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο Άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ’ όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο επίσημο site του ΠΑΟΚ εδώ