«Η φιλοσοφία πίσω από το διατροφικό πρόγραμμα του Άρη»

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη, Τάσος Βαμβάκης, μίλησε στον ARENA FM 89.4 για τα… εγκαίνια του εστιατορίου στο προπονητικό κέντρο των «κιτρινόμαυρων» στο Νέο Ρύσιο, και την εξέλιξη του Άρη σε όλα τα επίπεδα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το σημερινό μενού των ποδοσφαιριστών: «Σήμερα έφαγαν κοτόπουλο με ποικιλία ρύζι ολικής και πατάτες, σαλάτα πράσινη, παντζάρι, φρούτο και ψωμί».

Για την εξέλιξη του Άρη σε αυτόν τον τομέα: «Η αθλητική διατροφή είναι λεπτομερής. Μια επαγγελματική ομάδα σε τέτοιο επίπεδο, προετοιμάζει το σώμα του αθλητή, τον τρέφει και πρέπει να τον έχει έτοιμο μέχρι την επόμενη προπόνηση. Μέσα στην εβδομάδα κάθε μέρα θα έχουν το πρωινό οι παίκτες εδώ, αν μια μέρα είναι χαλαρή και δεν πρέπει να γευματίσει η ομάδα, δεν χρειάζεται. Τέσσερα γεύματα θα γίνονται κάθε εβδομάδα περίπου».

Για τα οφέλη του εστιατορίου στο προπονητικό κέντρο: «Το σημαντικό που επιτυγχάνεται είναι πως αμέσως μετά την άσκηση μπορεί να φάει ο παίκτης εκεί, και όχι μέχρι να φύγει και να πάει σπίτι του και να φάει δυο και τρεις ώρες μετά, που δεν πρέπει. Με μεγάλη χαρά το υποδέχθηκαν αυτό οι παίκτες. Για έναν αθλητή είναι σχεδόν το ιδεατό να μπορεί να γευματίσει στο προπονητικό κέντρο».

Για τους περιορισμούς που έχουν μερικοί ποδοσφαιριστές: «Συμβαίνει σε όλα τα ομαδικά σπορ αυτό, έρχονται παίκτες με θρησκευτικούς περιορισμούς κτλ. Εξατομικεύουμε τις επιλογές και δίνουμε την δυνατότητα να βάλουμε κάτι άλλο στην θέση αυτών που δεν μπορούν να φάνε μερικά παιδιά, ώστε να παρθούν από τους παίκτες τα συστατικά που πρέπει. Η λογική μιας επαγγελματικής ομάδος είναι καθ’ ουσία να υποστηρίξει το σώμα του κάθε αθλητή. Αν βολεύει και τους αθλητές το εστιατόριο στο Ρύσιο, επιτυγχάνεται ακόμη ένας στόχος. Είσαι σίγουρος ότι τρέφονται σωστά, τους κρατάς μέσα στο πρόγραμμα έτσι».

Για το πως κανονίζεται το μενού και το πρόγραμμα των γευμάτων: «Την πολιτική την χαράσσει ο προπονητής. Αυτός δίνει το χρώμα πάνω σε ποια γραμμή θα ακολουθήσουμε την τάξη, την πειθαρχία, τα ωράρια. Με το τεχνικό επιτελείο γίνονται οι συζητήσεις, έχουμε μια συγκεκριμένη ώρα που τρώμε. Πρέπει να υπάρχει μια ομοιογένεια, είναι σημαντικό σε κάθε ομάδα ποδοσφαίρου. Ανάλογα με την κούραση και τις προπονήσεις, κάνουμε κάθε εβδομάδα ένα τεχνικό μίτινγκ και προγραμματίζουμε την συνέχεια της εβδομάδας. Ήδη υπάρχουν στα χέρια των παικτών συμβουλές για το πριν και το μετά, πως πρέπει να ζυγιστούν, υπάρχει πρότυπο εβδομαδιαίο προφίλ. Με έχουν ρωτήσει παίκτες, έχουμε βρει τους κατάλληλους χώρους να τρώνε και εκτός του εστιατορίου».

Για την εξέλιξη του Άρη σε όλα τα επίπεδα: «Ο Άρης, παρά τα δύσκολα χρόνια σε μικρές κατηγορίες, δεν άλλαξε την φιλοσοφία του, είχε πλήρες επιτελείο και τότε, είχαμε άρτιο επιτελείο από πολλές περισσότερες ομάδες που ήταν κατηγορίες πάνω από εμάς. Εγώ είμαι έξι χρόνια στην ομάδα, τώρα όμως μιλάμε με άλλα δεδομένα οργάνωσης, στόχευσης. Για εμένα είναι χαρά που υπάρχουν τέτοια δεδομένα και μπορείς να κάνεις το 100% που μπορείς για την ομάδα. Θα ήταν κρίμα για ένα football club, να πήγαινε κάπου αλλού η οργάνωση και στόχευση, και μην ξεχνάτε πως έρχονται παίκτες και έξω από την Ελλάδα και πρέπει να είμαστε αντάξιοι μιας ιστορίας».