Χέιζελ 1985: Η πρώτη πολύνεκρη αθλητική τραγωδία (vid)

Σε μια από τις θλιβερές ημέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Στάδιο «Χέιζελ», στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ.

Σαν σήμερα το 1985, συνέβη ένα τραγικό γεγονός στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, όπου η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν σε έναν από για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ήταν ένας τελικός της ντροπής, που με τα όσα τραγικά συνέβησαν πριν το παιχνίδι, δεν έπρεπε να ξεκινήσει. Η τραγωδία ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός οπαδών σε εξέδρα, η κακή αστυνόμευση των Βέλγων και οι Άγγλοι οπαδοί. Πριν την έναρξη του παιχνιδιού, Άγγλοι χούλιγκαν, εισέβαλαν στον χώρο των οπαδών της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχώρησαν πάνω σε έναν τοίχο και χιλιάδες συνεθλίβησαν, ενώ σαν αποκορύφωμα, ο τοίχος κατέρρευσε. Τραγικός απολογισμός, 32 οπαδοί της Γιουβέντους νεκροί, ένας Άγγλος και πέντε Βέλγοι. Συν 350 τραυματίες.

Παρόλα αυτά τα τραγικά γεγονότα, ο τελικός ξεκίνησε, πιθανότατα εν αγνοία των παικτών. Η Γιουβέντους με ένα πέναλτι φάντασμα και εύστοχο χτύπημα του Πλατινί, πήρε το πρώτο πρωταθλητριών της ιστορίας της.

Βίντεο από την τραγική εκείνη ημέρα: