Βάβαλης: “Περάσαμε μπόρα στον Άρη, αλλά δικαιωθήκαμε”

Ο εκ των συνεργατών του Σάββα Παντελίδη (συνυπήρξαν και σε Ηρακλή-Αστέρα Τρίπολης) στον πάγκο του Άρη (μαζί με τον Τόλη Τερζή) είναι ο Άκης Βάβαλης, που μίλησε στον “ARENA FM 89.4” και την εκπομπή “ΜΟΝΟΤΕΡΜΑ” για τη φετινή πορεία των “κιτρινόμαυρων”, τις δυσκολίες ως την τελική δικαίωση, το πλάνο των μεταγραφών, αλλά και τους τομείς που φιλοδοξούν να αναβαθμίσουν ως τεχνικό τιμ στη νέα σεζόν, που θα βρει ξανά τους Θεσσαλονικείς στα ευρωπαϊκά “σαλόνια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Άκη Βάβαλη:

Για το φινάλε της χρονιάς και τη μεταβατική περίοδο που έπεται: Χθες έγινε η τελευταία προπόνηση, κλείσαμε καλά τη σεζόν. Από σήμερα λίγο ξεκούραση και θα προσπαθήσουμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Οι προπονητές είναι σε μια ψυχολογική αποφόρτιση, αλλά δεν υπάρχει ίδιου τύπου ξεκούραση, γιατί έρχεται η μεταγραφική περίοδος. Ξέρετε καλά οτι είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια για το χτίσιμο της ομάδας. Ο προπονητής αποφορτίζεται μη πηγαίνοντας στο γήπεδο, αλλά περνά πολλές ώρες τσεκάροντας παίκτες, στο κομπιούτερ και την τηλεόραση”.

Για τον απολογισμό του δύσκολου εξαμήνου, που είχε αίσια έκβαση: “Ήταν ένα περίεργο διάστημα, που μας άφησε μια πολύ όμορφη γεύση στο τέλος. Αρχίσαμε με δυο θετικά αποτελέσματα. Κάναμε μετά μια “κοιλιά” σε αποτελέσματα. Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα, δεν κοιτά την αιτία. Ο κόουτς έκανε πιο λεπτομερή περιγραφή στη συνέντευξη τύπου που έδωσε. Είχαμε βάλει στόχο οτι ο Άρης έπρεπε να βελτιωθεί σε πολλούς τομείς. Ξέραμε οτι θα ήταν δύσκολο δίμηνο. Έπρεπε να δουλέψουμε και να μαζέψουμε όσους παραπάνω πόντους μπορούσαμε. Ξέραμε και εμείς οτι θα έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία του ρίσκου. Αν συνεχίζαμε σε αυτό το τέμπο, ακόμα και να μην μας κόστιζε τον Δεκέμβρη, ή τον Γενάρη, θα κόστιζε τη θέση μας τον Φεβρουάριο.

Είναι κάποιες λεπτομέρειες που συζητήσαμε από την αρχή. Το γνωρίζαμε οτι έπρεπε να φτιάξουμε από την αρχή την ομάδα. Να δουλέψουμε με κόστος και χρονικό ορίζοντα πέραν του διμήνου. Αν συνεχίζαμε ίσως είχαμε πιο θετικά αποτελέσματα, αλλά μας ένοιαζε η διάρκεια. Η διάρκεια είναι που σε καταξιώνει στο πρωτάθλημα και σου δίνει την επιτυχία στο τέλος. Έστω και με αυτές τις συνθήκες και τη… μπόρα που περάσαμε, που κόντεψε να μας κοστίσει τη θέση στον πάγκο του Άρη. Ήμασταν πολύ κοντά, αλλά στο τέλος δικαιωθήκαμε γι’ αυτό το ρίσκο. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, αρχής γενομένης από την Ξάνθη, νίκη που ήταν η απαρχή αυτής της ωραίας ιστορίας”.

Για το αν τα ματς με ΠΑΟ και ΑΕΚ αποτυπώνουν τον Άρη που οραματίζεται ο Παντελίδης για τη νέα χρονιά: “Ξεκινώντας το ματς με τον ΠΑΟ στον πρώτο γύρο, για 50-60 λεπτά ήταν η φιλοσοφία που έχουμε μαζί με τον κόουτς για τον τρόπο παιχνιδιού που θέλουμε να περάσουμε και ταιριάζει στο DNA του Άρη. Κάθε προπονητής που πάει σε μια ομάδα, πρέπει να έχει στο μυαλό του το DNA της ομάδας, στον Άρη ταιριάζει το επιθετικό παιχνίδι. Το παιχνίδι με τον ΠΑΟ είναι δείγμα, αλλά και με ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ήμασταν στο τοπ της κατάστασής μας. Είχαμε φτάσει σε καλό σημείο, μπορούσαμε με δυνάμεις να υποστηρίξουμε το πλάνο. Μπορεί να έχεις την πιο κατάλληλη τακτική, αλλά αν δεν την υποστηρίξεις, όλα πάνε περίπατο. Εκτός από τα δυο αυτά παιχνίδια, είναι και το ματς με τον Πανιώνιο. Από το 8´ μείναμε με δέκα, με την αποβολή του Μπάσα, δείξαμε οτι αλλάξαμε επίπεδο. Δε φαινόταν η διαφορά. Φαινόταν οτι ίσως ο Πανιώνιος έπαιζε με δέκα και όχι εμείς”.

Για τη μετάβαση από την προηγούμενη κατάσταση στη νεότερη, πως περιγράφεται η ανταπόκριση των παικτών του Άρη, αφού η ομάδα ήταν ποδοσφαιρικά, εθνικά και γλωσσικά, ένα “παζλ” πολλών… σχολών: “Ήταν όντως ένα παζλ. Αλλά η ποιότητα και το μορφωτικό επίπεδο των παικτών βοήθησαν λίγο πιο γρήγορα να υπάρξει αυτή η ανταπόκριση. Δεν είναι εύκολο σε 6 εβδομάδες να έρθει εκεί που πρέπει η ομάδα. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Για να το πούμε απλά και ποδοσφαιρικά, υπήρξε περίοδος που δεν μπορούσαν. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ήθελαν, αλλά ίσως δεν ακολουθούσε το σώμα, στα κομμάτια της τακτικής που είχαμε σχεδιάσει και δουλέψει. Μη νομίζετε οτι αλλάξαμε πολλά στις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Δεν έφτανε η θέληση, ήταν θέμα κατάστασης κάποιων παικτών. Έπρεπε να ζοριστούν παραπάνω και να παίξουν με βάση την ποιότητά τους. Θα χαρακτηρίσω πολύ μεγάλο τον βαθμό ανταπόκρισής τους. Δεν είναι κομμάτι ευθύνης που δεν ήταν μεγαλύτερος. Ήταν εν γνώσει μας, υπήρχαν και τραυματισμοί. Θέλαμε ενδελεχή προσέγγιση στις μεταγραφές Ιανουαρίου. Πριν τη διακοπή των εορτών ο κορμός μας είχε 14-15 παίκτες”.

Για το υλικό και τη νέα σεζόν, που είναι μεγαλύτερη, αφού ξεκινά μέσα Ιουνίου και τελειώνει Μάιο, αλλά και το πως κάθε παίκτης θα προσέξει εαυτόν στις διακοπές: “Σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι παίκτες παίρνουν το πρόγραμμα μεταβατικής περιόδου, με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα ξεκούρασης και το τι πρέπει να κάνουν. Αρχικά να αθληθούν σε μορφές εκτός ποδοσφαίρου. Να φτάσουν μετά σε ένα διάστημα όπου η βάση τους θα είναι καλή, ώστε όταν επανέλθουν να μην αρχίσουν από το μηδέν. Οι επαγγελματίες παίκτες έχουν ένα κίνητρο παραπάνω, τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αλλιώς θέλουν να φορμαριστούν τον Αύγουστο, όταν ξεκινά το πρωτάθλημα. Το κίνητρο της ευρωπαϊκής διάκρισης θα τους κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους. Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι είναι υπεύθυνοι και καλοί επαγγελματίες. Άρα θα είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο για την άθλησή τους, ενώ θα γίνουν εξετάσεις και έλεγχος, για να είναι έτοιμοι. Κάθε λεπτομέρεια σε αυτό το επίπεδο, είναι σημαντική”.

Για την περσινή εμπειρία με τον Αστέρα Τρίπολης στην Ευρώπη και αν βοηθά και… διδάσκει κάτι το τιμ του Άρη: “Είναι βασικό κομμάτι στο σχεδιασμό, στο διάστημα που πρέπει να δουλέψουμε. Είναι σημαντικό σκέλος το πως θα προετοιμάσουμε τον Άρη, για να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει. Κακά τα ψέματα, κανείς δεν θέλει να είναι 100% έτοιμος στο πρώτο ματς, δεν κάνει ειδική προετοιμασία, γιατί αυτό θα σε… σκοτώσει στη διάρκεια. Μόνο ίσως οι ομάδες από βόρειες χώρες, που ξεκινούν τότε τα πρωταθλήματα και έχουν παίξει 7-8 παιχνίδια. Η διαχείριση δυο ευρωπαϊκών παιχνιδιών, που έχουμε στην… πλάτη μας θα μας βοηθήσει και εμπειρικά, γιατί είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση”.

Για το αν θέλει να έχει “κλείσει” το 80% του ρόστερ, με την έναρξη της προετοιμασίας: “Όποιος βγει και πει οτι δε το ήθελε αυτό, θα είναι ψεύτης. Ο καθένας θα ήθελε το απόλυτο, το 100%. Μένουν 35 μέρες ως την πρώτη προπόνηση. Ο κόουτς σε συνεργασία με τον κ. Διαμαντόπουλο και τον πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει τη διεργασία εδώ και αρκετές μέρες. Έχουμε κάνει ένα ενδελεχές πλάνο, για το τι χρειάζεται ο Άρης, τις θέσεις. Τα ξέρετε αυτά, τα είπε και ο κόουτς. Η απόφαση ενός παίκτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι σίγουρο οτι θα απαντήσει άμεσα. Μπορεί να εντοπίσεις τον στόχο, να έρθεις σε επαφή, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί μια μεταγραφή, όλα να είναι στον… αέρα. Παίκτες βλέπουμε και είναι σημαντικό βήμα. Η έγκαιρη εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτήριου μας επέτρεψε να ασχοληθούμε με τα μεταγραφικά και το σχεδιασμό από νωρίς. Είναι θετικό κομμάτι, εδώ και 2-3 εβδομάδες έχουμε στο μυαλό μας κατά 90% τα πλάνα, που μπορούν βέβαια να ανατραπούν από εξωγενείς παράγοντες. Υπάρχει το βασικό πλάνο, με τα χαρακτηριστικά των παικτών. Αυτό συχνά είναι πιο σημαντικό και από την υπογραφή ενός παίκτη”.

Για το τι στοιχεία θέλουν στις νέες προσθήκες και στον Άρη της επόμενης χρονιάς και αν περιμένουν καινοτομίες τακτικά:Υπάρχουν δυο άξονες. Ο ένας είναι η εικόνα του Άρη το τελευταίο τετράμηνο, που αντικατοπτρίζει την εικόνα και τη φιλοσοφία που θέλουμε να περάσουμε σε μεγάλο βαθμό. Ο δεύτερος είναι το στίγμα που έδωσε ο κόουτς χθες, με μια νέα αναφορά, για το παιχνίδι που θα ήθελε. Πρέπει να δούμε τις παραμέτρους. Ο Άρης αν υπολογιζόταν πολύ, τώρα θα υπολογίζεται πάρα πολύ. Θα συναντήσει κλειστές άμυνες, ομάδες περιορισμένες στο δικό τους μισό. Πρέπει να παίξουμε παραπάνω με τη μπάλα στα πόδια. Είναι κομμάτι που θέλουμε να υπάρξει βελτίωση. Να μπορούμε να δουλεύουμε σε αυτό. Μια ομάδα που θα είναι πολύ αθλητική, θα τρέχει, θα πιέζει όσο παραπάνω γίνεται, αλλά και θα παίξει με τη μπάλα στην κατοχή της, αυτή θα είναι η βασική ιδέα. Δύσκολα θα βρείτε τα τελευταία χρόνια μια ομάδα που θα είναι πολύ “psysical” και να μη πετυχαίνει το στόχο της. Το ελληνικό πρωτάθλημα δε μπορεί να συγκριθεί σε ποιότητα για παράδειγμα με το ισπανικό. Μια ομάδα πρέπει να…δαγκώνει. Ξέρουν και οι παίκτες οτι τους περιμένει πολύ… τρέξιμο. Είναι διαδικασία που πρέπει να περάσουν, γιατί θα τους βγει σε καλό και το αντιλαμβάνονται”.

Για το αν ο Παντελίδης όπως είπε δουλέψει παραπάνω στη δική του ομάδα, παρά στον αντίπαλο: “Έτσι είναι. Η χρονιά που ήμασταν στον Ηρακλή, ήταν η σεζόν που ξεκίνησε σιγά-σιγά να γίνεται αυτό. Είναι σωστό και πρέπον να ασχολείσαι με τον αντίπαλο, αλλά πρώτα πρέπει να βελτιώνεσαι ο ίδιος, να διορθώνεις τα δικά σου λάθη. Ο συνδυασμός είναι να προσαρμόζεις αυτό στα δυνατά και αδύνατα σημεία του αντιπάλου. Χρειάζεται ένα μείγμα. Για να είσαι καλύτερος κάθε Κυριακή, αλλά και μη… προβλέψιμος”.