Προεστός: «Οι ομάδες να στηρίξουν τον Έλληνα παίκτη»

Ποκουσέφσκι, Μαντζούκας , Κουρτίδης, Κολοβέρος,Καράμπελας και πολλά ακόμη 16χρονα και 17χρονα ταλέντα «παρέλασαν» από το κλειστό της Ελευθερούπολης στο περιθώριο της τελικής φάσης του 46ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων. Αρκετά παιδιά εντυπωσίασαν με το ταλέντο τους όμως το… «αιώνιο» ερώτημα μετά από τέτοιες διοργανώσεις παραμένει ίδιο: «Ποιο θα είναι το μέλλον τους; Θα βρουν χώρο και χρόνο στα αντρικά τμήματα των ομάδων τους;».

Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός , Γιώργος Προεστός έχει …φάει την ζωή του στα γήπεδα , μάλιστα φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια στις Εθνικές ομάδες(ξεκίνησε ως βοηθός του Θανάση Παπαδημητρίου το 1989 στην Εθνική Παίδων) , μιλάει στον “Arena.gr» για την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγική διαδικασία: «Αρκετά από αυτά τα παιδιά που πρωταγωνίστησαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τα γνωρίζουμε ήδη από το πέρασμα τους στα κλιμάκια των εθνικών ανά την Ελλάδα», λέει ο κ. Προεστός. Αναφορικά με τον MVP του τουρνουά δηλώνει: « Η περίπτωση του Ποκοσούσφσκι είναι επίσης γνωστή σε εμάς, είναι Σέρβος, έχει αγωνιστεί σε μικρές ομάδες της Σερβίας και θα πρέπει το επόμενο διάστημα ο ίδιος και η οικογένεια του να αποφασίσουν αν θα βγάλει ελληνικό διαβατήριο.

Γενικότερα υπάρχει πολύ καλό υλικό προς αξιοποίηση όμως πάντα αυτή η συζήτηση σκοντάφτει στις προθέσεις των ομάδων. Παιδιά υπάρχουν, αναδεικνύονται μέσω Εθνικών ομάδων όμως παίζουν στις ομάδες τους; Η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι «όχι». Παρά τις «σφαλιάρες» που έχουν κατά καιρούς δεχθεί αρκετοί σύλλογοι επιμένουν στην δίχως μέτρο χρησιμοποίηση ξένων παικτών. Φοβούνται το ρίσκο, δεν δίνουν χρόνο και αυτά τα παιδιά από ένα σημείο κι έπειτα αυτό που θέλουν είναι εμπιστοσύνη και παιχνίδια».

Για το έργο της Ομοσπονδίας εξηγεί: «Είναι αποδεδειγμένο ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ έφερε αποτελέσματα και για αυτό το αντέγραψαν κι άλλες Ομοσπονδίες. Είναι σίγουρα αναγκαίο κάποια πράγματα να ανανεώνονται , να προσαρμόζονται στο πνεύμα της εποχής. Ιδέες υπάρχουν και διάθεση να εφαρμοστούν καινοτομίες όμως το θέμα της οικονομικής κρίσης δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Αρκετές Ομοσπονδίες έφτασαν στο σημείο να υπολειτουργούν. Η δική μας Ομοσπονδία  χάρις τις ενέργειες του Γ. Βασιλακόπουλο αντιμετώπισε αυτή την λαίλαπα, βρέθηκαν χορηγίες ώστε εθνικές ομάδες να λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα στο αναπτυξιακό κομμάτι όμως το μέγεθος της κρίσης ήταν τέτοιο που έβαλε εμπόδια. Παρόλα αυτά γίνεται δουλειά, υπάρχει δραστηριότητα, προσπαθούμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουμε τουρνουά, να συμμετέχουμε σε φιλικές διοργανώσεις στο εξωτερικό, να αξιολογούμε περιπτώσεις παιδιών ανά την Ελλάδα, να δημιουργούμε  προπονητικά camp. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν στο μέλλον».

Αναφορικά με τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν στο αναπτυξιακό κομμάτι ο κ. Προεστός λέει: «Η μάστιγα των μάνατζερ είναι κάτι αρνητικό. Το βασικό για μένα είναι η οικογένεια. Θα πρέπει οι γονείς να ξέρουν πως με το να παρέχουν υλικά αγαθά δεν επιτυγχάνουν αυτόματα το αποτέλεσμα που θέλουν. Αυτό που λέμε «καλή νοοτροπία», ενός αθλητή είναι αποτέλεσμα της παιδείας. Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι η μεγάλη επιβάρυνση που έχουν και ξεκινάει από τις ηλικίες 12-13 ετών. Παλιά θυμάμαι λέγαμε, γιατί κι εγώ γονιός είμαι,  «να κάνουμε μια ξένη γλώσσα». Τώρα πολλά παιδιά κάνουν και δυο και τρεις ξένες γλώσσες και κάπου εκεί προσπαθούν μαζί φροντιστήρια, σχολεία να στριμώξουν και τον αθλητισμό. Η συμβουλή που δίνω είναι η δουλειά και υπομονή. Να μην χάνεις τον στόχο. Το ταλέντο θα ξεχωρίσει».

*Ο Γιώργος Προεστός είναι γεννημένος το 1950 στην Θεσσαλονίκη. Ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με το μπάσκετ σε ηλικία 13 ετών στην ομάδα του Όλυμπου 40 Εκκλησιών. Σταμάτησε το μπάσκετ το 1972. Από το 1969 ασχολήθηκε με την διαιτησία την οποία εγκατέλειψε το 1980. Ακολούθησε καριέρα προπονητή συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων με Ηρακλή, Πιερικό, Νέστωρα, Φίλιππο, ΠΑΟΔ κ.α. Το 1989 ξεκινάει την συνεργασία του με τις Εθνικές ομάδες. Το 1995 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Εθνική Εφήβων, είχε ενεργή συμμετοχή ως τεχνικός σύμβουλος σε δεκάδες επιτυχίες τμημάτων υποδομής Εθνικών ομάδων.