“Έφυγε” ο Χάρρυ Κλυνν (vid)

Ο Χάρυ Κλυν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ο μεγάλος σατυρικός κωμικός ηθοποιός αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας, μην μπορώντας να αντέξει το χαμό του γιο του, Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ο Χάρυ Κλυν ήταν τους τελευταίους μήνες καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και είχε αναπνευστικά προβλήματα.
Είχε μεγάλη κοινωνική και πολιτική δράση ενώ είχε δραστηριοποιηθεί και στο ποδόσφαιρο υπηρετώντας ως πρόεδρος τον αγαπημένο του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, κατά κόσμον Χάρυ Κλυν, γεννήθηκε στην Καλαμαριά στις 7 Μαΐου του 1940. Καταγόταν από οικογένεια Ποντίων προσφύγων. Γονείς του ήταν ο Νίκος και η Κυριακή Τριανταφυλλίδη. Ξεκίνησε να δουλεύει από πέντε ετών για να βοηθήσει την οικογένειά του. Παρά το γεγονός πως δούλευε από μικρό παιδί, δεν άφησε το σχολείο. Δημοτικό και Γυμνάσιο πήγε στην Καλαμαριά και αργότερα στο 5ο γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Η ζωή του άλλαξε όταν πήρε μέρος σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη. Κέρδισε το πρώτο βραβείο και την πρόταση του Οικονομίδη να κατέβει μαζί του στην Αθήνα. Η γνωριμία αυτή ήταν κομβική. Επί τρία χρόνια ο Οικονομίδης ήταν ο δάσκαλός του.
Τα πρώτα βήματα

Παράλληλα με τις δραματικές σπουδές του στη σχολή του Π. Κατσέλη εμφανιζόταν περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος» και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ. Για μια τριετία ήταν πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος.

Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.
Στις ΗΠΑ και στον Καναδά

Το 1964 πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στο Μόντρεαλ για μερικές εμφανίσεις. Δεν φανταζόταν ούτε ο ίδιος πως αυτό θα κρατούσε… 10 χρόνια. Δούλεψε στις ΗΠΑ και στον Καναδά, σε κέντρα ομογενών ως stand up comedian, ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ήταν συγγραφέας σατιρικών κειμένων.

Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double». Στο Σικάγο παντρεύτηκε τη γυναίκα Χαρίκλεια και εκεί γεννήθηκε οτ πρώτο από τα τρία τους παιδιά, ο Νίκος. Στο Μόντρεαλ γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, ο Αποστόλης και η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Η επιστροφή στην Ελλάδα

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1974. Τότε άρχισε να εμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω», στο «Zυγό» και στη «Διαγώνιο». Αργότερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.

Με τους δίσκους του να είναι στην κορυφή των charts και τις ταινίες του να σπάνε ρεκόρ εισιτηρίων, ήρθε και η συμμετοχή στην τηλεόραση. Κάθε εμφάνισή του «έσπαγε» τα μηχανάκια της AGB. Οι παραστάσεις του στο θέατρο κατέρριπταν κάθε εισπρακτικό ρεκόρ.

Ιδού μερικές χαρακτηριστικές σκηνές από την πλούσια κινηματογραφική του καριέρα: