Πόσο θα κοστίσει το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας – Εγκύκλιος ΕΣΕΕ πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνονται οι τιμές των τροφίμων που παραδοσιακά καταναλώνονται τη Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ενόψει της Καθαρής Δευτέρας, η ΕΣΕΕ πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού του 2018, στο χρονικό διάστημα 12-13 Φεβρουαρίου, και από την καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα αλλά και όλες τις ημέρες της Σαρακοστής, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σούπερ μάρκετ και φούρνους).
Κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά, μεταξύ των ετών 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ’ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%). Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του νωρίτερου εφετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%. Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά/οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η προκύπτουσα μεταβολή θεωρείται αμελητέα.

Συγκεκριμένα το εύρος των τιμών για φέτος στα φρέσκα καλαμάρια διαμορφώνεται στα 12 – 18 ευρώ το κιλό, στα καλαμάρια τα κατεψυγμένα 3,5 – 10 ευρώ το κιλό (διαφορά με πέρυσι -20,6%), στο χταπόδι το φρέσκο η τιμή διαμορφώνεται στα 12 – 17,5 ευρώ το κιλό (διαφορά τιμής με πέρυσι 11,3%) και για το κατεψυγμένο χταπόδι στα 5 – 12 ευρώ το κιλό και για τα μύδια στα 3 – 3,5 ευρώ το κιλό.

Συνολικά από τα εύρη τιμών θαλασσινών με βάση την έρευνα στην Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών προκύπτει – 0,5% ,μείωση εφέτος σε σχέση με πέρυσι.

Σε ότι αφορά στις τιμές για τα λοιπά είδη που προμηθεύεται ο κόσμος από σούπερ μάρκετ και φούρνους προκύπτει αύξηση 0,8% και συγκεκριμένα ο ταραμάς ο χύμα ο κόκκινος τα 750 γραμμάρια πωλείται από 3,2 – 6 ευρώ το κιλό (-4,2%), η λαγάνα θα πωλείται στην ίδια τιμή πέρυσι (εκτίμηση) δηλαδή το τεμάχιο 2 – 2,5 ευρώ, οι ελιές Καλαμών 4 – 7,8 ευρώ το κιλό (-0,8%), ο χαλβάς (συσκευασμένος) 7,9 – 10,3 ευρώ το κιλό (5,2%), τα ντολμαδάκια κονσέρβα των 280 γρ. 1,8 – 2 ευρώ το κιλό (-7,3%) και το τουρσί χύμα διάφορα των 280 γρ.2,0 – 2,7 ευρώ το κιλό (6,8%).