«Αν παραιτηθεί, θα γράψει ιστορία ο Καμμένος»

Στον Arena Fm 89,4 φιλοξενήθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, μιλώντας για την ι στορική συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για την θέσπιση του νέου ονόματος.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Είμαι καλά αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη με αυτά που βλέπω.. Αυτό είναι εθνική τραγωδία, δεν μας τιμάει καθόλου ως Έλληνες, δεν είναι δυνατόν να παραχωρούμε το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς, παραχωρούμε μακεδονική γλώσσα. Ένας αγώνας τόσων ετών πάει στον κουβά των αχρήστων. Ζούμε μοναδικές στιγμές. Δεν είναι δυνατόν να μην ρωτηθεί η Βουλή. Να μαζέψει έστω τους προέδρους των κομμάτων, δεν είναι πολλοί εξάλλου, να τους ενημερώσει για το τι έχει σκοπό να κάνει, αλλά να ακούσει και τι έχουν να πουν και μετά να πάνε να διαπραγματευτούν. Ούτε καν διαπραγματεύτηκαν δηλαδή, πήγαν και παραχώρησαν το όνομα χωρίς κανένα κέρδος. Τους βάλαμε στην Ε.Ε. και σε ΝΑΤΟ, δεν το δέχομαι αυτό.

Είναι αστείο το επιχείρημα ότι θέλουν να εμποδίσουν την Τουρκία να μπει στα Βαλκάνια και για αυτό το κάνανε αυτό. Με κανέναν δεν έχουμε πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα θα γίνει! Αν μπει το ΝΑΤΟ στα Σκόπια, θα μπορεί να κάνει ασκήσεις με την Τουρκία εκεί. Παραδίδει την Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Κανείς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Δεν έχει γίνει καμία παραχώρηση. Υπήρξε μία αναγνώριση ως πΓΔΜ και τίποτα παραπάνω. Ξαφνικά βρίσκονται όλοι με την ονομασία πραγματικοί Μακεδόνες. Σλαβόφωνοι και Αλβανόφωνοι θα γίνονται Μακεδόνες. Ιστορικά έχουμε δει πράγματα όπως όπως Βόρεια και Νότια Κορέα, Βόρεια και Νότια Υεμένη και Βόρειο και Νότιο Σουδάν. Υπάρχουν διαμάχες μεταξύ τους και χύνεται και αίμα για να ενωθούνε. Είμαστε ο ιδιοκτήτης του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας. Κανείς δεν μπορεί να δίνει έτσι το όνομα.”

Για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη κοινοβουλευτικά:

“Εμείς δεν θα τους αναγνωρίσουμε ποτέ. Έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.
Πιστεύω ο Καμμένος έχει την δυνατότητα να παραιτηθεί και να ρίξει την ανίκανη αυτή τη κυβέρνηση. Αυτή είναι η μόνη λύση. Μπορεί να γράψει ιστορία ο Καμμένος. Με κλειστά τα μάτια θα το ψηφίσουν οι υπόλοιποι βουλευτές. Όλα με κλειστά τα μάτια τα ψηφίζουν. Όπως και το σημερινό νομοσχέδιο.”