Σέρρες: Κάτω τα χέρια από τα ευρήματα

Υπό το φόβο ότι μπορεί να απομακρυνθούν τα ευρήματα της ανασκαφής που πραγματοποιείται στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, ο Δήμος Σερρών εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την μη απομάκρυνση από το Νομό Σερρών των ευρημάτων της ανασκαφικής έρευνας.

Ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, δήλωσε στο ΡΘ ότι στο παρελθόν έχουν βιώσει κάτι ανάλογο, με κάποια ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στην Αμφίπολη και τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Επειδή, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν θα ήθελαν κάτι τέτοιο να επαναληφθεί, ειδικά με τα τωρινά εντυπωσιακά ευρήματα της ομάδας της κ.Κατερίνας Περιστέρη, έχουν προβεί στην έκδοση ψηφίσματος που έχει πολλούς αποδέκτες. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θέλουν να προλάβουν οποιαδήποτε απόφαση θα απομάκρυνε τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τον τόπο τους.

Ως εκ τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών στην συνεδρίαση της 15-10-2014 και με την 646/2014 απόφαση του κατά πλειοψηφία αποφάσισε την «Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την μη απομάκρυνση από το Νομό Σερρών των ευρημάτων της ανασκαφικής έρευνας στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών».

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα, που ζητάει να δημοσιευτεί στον τοπικό και πανελλαδικό τύπο με αποδέκτες τους αρμόδιους φορείς όπως Υπουργεία, Περιφερειακές Ενώσεις, ΚΗ Εφορία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ.α.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα των ευρημάτων από τις ανασκαφές του Τύμβου Καστά και μετά την ολοκλήρωσή τους, ανεξάρτητα από την Αρχαιολογική του αξία, προτείνει:

Να παραμείνουν στη Σερραϊκή γη που τα φιλοξένησε εδώ και 2.300 περίπου χρόνια. Ειδικότερα, θα πρέπει τα όποια ευρήματα, να διαφυλαχθούν και να εκτεθούν στο Μουσείο της Αμφίπολης. Η έκθεσή τους στον φυσικό αρχαιολογικό τους χώρο, αποτελεί στοιχείο αυθυποβολής των επισκεπτών, προκαλεί συνειρμικά το αντίστοιχο δέος σε σχέση με το ιστορικό τους μεγαλείο και προσφέρει την κατάλληλη σύνδεση του χώρου με τις γύρω ιστορικές περιοχές.

Η παραμονή των ευρημάτων στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και στο υπάρχον Μουσείο, όπου φυλάσσονται και άλλοι πολύτιμοι θησαυροί της περιοχής, υπηρετεί το πνεύμα του πρόσφατου Ν. 3028/2002 για προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα προάγει την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού για αποκεντρωμένη πολιτισμική ανάπτυξη.

Αποτελεί διαχρονικά συλλογική απαίτηση όλων των πολιτών αλλά και των θεσμοθετημένων φορέων του Νομού μας όπως της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών του Δήμου Σερρών οι οποίοι με υλική και πολιτική υποστήριξή τους, θέλουν να συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό βέβαια σχετίζεται και με την ανάγκη σταδιακής επιστροφής και άλλων ευρημάτων του Νομού μας, με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του Μουσείου της Αμφίπολης αλλά και του Αρχαιολογικού χώρου, έχουν σαν τελικό αποδέκτη την ενίσχυση της προϋπόθεσης ενδογενούς ανάπτυξης.

Σε περίπτωση δε που ενδεχομένως κινηθούν διαδικασίες απομάκρυνσης των ευρημάτων της Αμφίπολης σε άλλα μουσεία της Χώρας με οποιοδήποτε πρόσχημα, ο Δήμος Σερρών, ως ο μεγαλύτερος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού, θα κινηθεί πάνδημος για την αποτροπή μιας τέτοιας ενδεχόμενης εξέλιξης. Προς το σκοπό αυτό μαζί με τους διάφορους φορείς του Δήμου, τους άλλους Ο.Τ.Α. του Νομού και τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών, θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο, ώστε τα ευρήματα των ανασκαφών να παραμείνουν στην Αμφίπολη και στη Σερραϊκή γη.

Για τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ζητά:
-την συνέχιση των ανασκαφών στον ευρύτερο χώρο για τη συνολική ανάδειξη της αρχαίας πόλης στο σημερινό και αυριανό κόσμο, που στο παρελθόν της αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Μακεδονικού Κράτους.
-την βελτίωση όλων των υποδομών που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου με όφελος την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας.»

Πηγή: rthess.gr