Κόντρα με την χώρα στο κόκκινο

Ο χρόνος τελειώνει για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Ξεκαθάρισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Διερωτήθηκε ποιος βουλευτής θα βρεθεί για να ψηφίσει κατάργηση του ΕΚΑΣ και ΦΠΑ 23% στο ρεύμα.
Μίλησε για συνολική συμφωνία λύση που θα περιλαμβάνει και την ρύθμιση του χρέους. Κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση απέναντι στην πρόταση των θεσμών.
Μας πάτε σε νέο μνημόνιο. Λέγατε ψέματα επί μήνες. Προσέξτε μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος κ. Τσίπρα, τόνισε από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς.
Ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει ολοκληρωμένη τη συμφωνία.
Τόνισε πως για να υπάρξει εθνική συνεννόηση πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική.
Το Ποτάμι θα ψηφίσει την συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δίνουμε λευκή επιταγή, ξεκαθάρισε ο Στ. Θεοδωράκης.
Να απορρίψει το σχέδιο των δανειστών αλλά και αυτό της κυβέρνησης κάλεσε τον λσό ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.
Την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ο Π. Καμμένος.
Τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα φέρει άλλο μνημόνιο, αλλά την απελευθέρωση της χώρας.
Καταστροφικούς χειρισμούς καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Ε. Βενιζέλος. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κατάφερε να φέρει τη χώρα σε κατάσταση ρουά-ματ.
Μετά τους Σαμαρά-Βενιζέλος και ο Α. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο, είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τσίπρας δεν υπογράφουμε νέο μνημόνιο
Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο, επεσήμανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι υπέγραφε χωρίς να διαπραγματευτεί.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργήθηκαν δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, παρατήρησε ότι υπερασπίστηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θα συνταχτεί με την κυβέρνηση, ή με τους δανειστές.
Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η λογική της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα έσοδα μέσα από την αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ, ενώ έκανε λόγο για αναδιανομή των βαρών. Ειδικά για τον ΦΠΑ στο ρεύμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρότεινε μείωση 2%.
«Ποια είναι η “ιερή αγελάδα του δημοσίου”; Οι καθαρίστριες που απολύσατε;», διερωτήθηκε και καταλόγισε αλλαγή στάσης στον κ. Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. ανέφερε: «Κ. Σαμαρά θα συνταχθείτε μαζί μας που επιδιώκουμε αναδιάρθρωση τους χρέους ή με τους δανειστές που απαιτούν περισσότερα πλεονάσματα;».
«Όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το περιβόητο mail, δεν σας είχε ρωτήσει;», διερωτήθηκε.
«Καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθά αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι πρόκειται για μία δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία χωρίς προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι αποκαταστάθηκαν τεράστιες αδικίες στον Δημόσιο Τομέα καθώς και το μαύρο στην ΕΡΤ.
«Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι, «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Όπως είπε, η πρόταση που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρους των θεσμών τον εξέπληξε δυσάρεστα:
«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα κατατίθετο μια πρόταση που δεν θα λάμβανε υπ’ όψιν το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στο Brussels Group … Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που να τα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ στο να καταλήξουμε σε συμφωνία, γιατί όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει ρεαλιστικό σχέδιο λύσης και δείχνει ότι δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία.
Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι «κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους».
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, εξηγώντας γιατί ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα στην πιο κρίσιμη καμπή της.
Όπως είπε, έκρινε απαραίτητο να ενημερωθούν τα κόμματα και λαός «για το πού βρισκόμαστε κυρίως όμως για το πού θέλουμε να πάμε».
Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, τόνισε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είπε ότι επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ευρωπαϊκή συνολική λύση.
«Αυτή τη συνολική λύση την χρειάζεται η Ευρώπη όχι μόνο η Ελλάδα» υπογράμμισε.
Καταθέσαμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση – βάση για συμφωνία, πρόσθεσε, και αυτό έδειξε τη διάθεσή μας για συμβιβασμό, δεν αποτύπωσε αυτές καθαυτές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνηση.
Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το «άλλο όνομα της λιτότητας».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πρόταση αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο και ζήτησε να υπάρξει συνολική λύση και να σταματήσει το «θέατρο σκιών» της τελευταίας πενταετίας.
«Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοχρηματοδοτούμενης κρίσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή πολιτικής, απαλλαγή από τη λιτότητα, αλλά και λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας τους χρέους», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι «δεν χρειαζόμαστε απλά μία συμφωνία, χρειαζόμαστε λύση οριστική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Μία λύση που θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις δεν ανέκαμψε ποτέ με τα προγράμματα της σκληρής εσωτερικής υποτίμησης, ενώ σχετικά με την πρόταση που του παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ, τη χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη, καθώς δεν λάμβανε υπ όψιν, όπως είπε, τη διαπραγμάτευση τριών μηνών στο Brussels Group.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της πρότασης των θεσμών.
Επιπλέον, έκανε λόγο για χρηματοδοτικό στραγγαλισμό, που αποτελεί και ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς και ζήτημα που εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της Ε.Ε.
Αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν έναν λαό, ή να τον υποτάξουν, θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, προειδοποίησε.
Ο κόσμος ζητεί να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας, να μην υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις.
Συνεχίζοντας, μίλησε για έξι σημεία, στα οποία πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία.
1.Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά όπως είπε.
2.Αναδιάρθρωση χρέους.
3.Προστασία συντάξεων και μισθών.
4.Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
5.Εργασιακά.
6.Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, σημείωσε ότι σε διαβούλευση με τον ILO θα παρουσιαστεί τελική πρόταση και θα νομοθετηθεί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Κλείνοντας, έκανε λόγο για ώρα ευθύνης και κάλεσε να στηριχθεί η εθνική προσπάθεια, ενώ διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να είναι περήφανος και ήσυχος, γιατί σύντομα η επιμονή της κυβέρνησης θα φέρει καρπούς.

ΠΗΓΗ:rthess.gr