«Ήταν σχολείο για εμάς ο σεισμός του 1978»

Ο καθηγητής Γεωφυσικής Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μίλησε στον ARENA FM 89.4 για τον σεισμό που έγινε το πρωί στην Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες πριν την επέτειο του μεγάλου σεισμού του 1978.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Έχει επεκταθεί η ανησυχία περισσότερο από όσο θα έπρεπε λόγω της επετείου τον 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό του 1978. Η περιοχή που βρίσκεται η λίμνη του Λαγκαδά έχει υψηλή σεισμικότητα. Στο νότιο τμήμα της λεκάνης είχαμε και τον σεισμό που προκάλεσε τις επιπτώσεις που θυμόμαστε νωρίτερα φέτος, με 6.5 ρίχτερ. Σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της λεκάνης, βόρεια από το χωρίο Προφήτης ανάμεσα στις λίμνες, ήταν το επίκεντρο του σεισμού. Είχαμε μια μικρή ακολουθία λίγο μεγαλύτερη από τα 3.5 ρίχτερ που έγινε λίγο αργότερα, είναι μια περιοχή με γνωστά ρήγματα ούτως ή άλλως. Τέτοιες ακολουθίες συμβαίνουν 50-60 τον χρόνο. Είναι αδιανόητο να πανικοβάλλονται οι άνθρωποι όταν γίνεται μια τέτοια ακολουθία. Από την πλευρά μας θα δούμε τι γίνεται στις επόμενες ώρες, προς το παρών είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σαν μια ακολουθία παρά σαν κάτι άλλο».

Για τα συνέδρια που γίνονται τώρα με αφορμή την επέτειο 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό του 1978: «Αυτήν την στιγμή επετειακά λόγω του σεισμού έχουν γίνει κάποια συνέδρια, αυτές τις μέρες γίνεται ένα συνέδριο στο Ποσείδι, μέχρι την Πέμπτη, συμπτωματικός εγώ μιλούσα όταν έγινε ο σεισμός και δεν ήμουν Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου από τότε, η εποχή στην σεισμολογία είναι προ και μετά τον σεισμό του 1978. Ήταν τεράστιο σχολείο ο συγκεκριμένος σεισμός. Τα κτήρια που ήταν κόκκινα αποκαταστάθηκαν ή γκρεμίστηκαν. Υπάρχουν και τώρα προβλήματα βέβαια. Πρέπει να μην πανικοβαλλόμαστε, να μην επεμβαίνουμε στα σπίτια μας με τρόπους που τα αδυνατίζουν, να φροντίζουμε να συντηρούμε τα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για αυτό».