Πρόγραμμα… αλά ιταλικά στον ΠΑΟΚ

 

 

 

Ο Πάολο Άρτικο είχε άλλη μία αντίστοιχη εμπειρία στην καριέρα του σε ομάδα του Καμπιονάτο με πολλούς τραυματισμούς. Όταν ανέλαβε την Ουντινέζε, εν μέσω της σεζόν, τον Δεκέμβριο του 2010, με προπονητή τον σημερινό Ιταλό εκλέκτορα της Εθνικής Αλβανίας, Τζιάνι Ντε Μπιάσι, βρήκε 12 τραυματίες!

Τότε εφάρμοσε ένα εντατικό ειδικό πρόγραμμα έξτρα ατομικών προπονήσεων για τους ευπαθείς σε τραυματισμούς, το φαινόμενο «εξαλείφθηκε» και η χρονιά τελείωσε για την Ουντινέζε, χωρίς άλλες απώλειες παικτών.

Το ίδιο πρόγραμμα… αλά ιταλικά, θα ξεκινήσει και στον ΠΑΟΚ, σε υποχρεωτική, πλέον, βάση. Έως τώρα, πήγαινε νωρίτερα στις προπονήσεις και όσοι παίκτες έβλεπε στα εργομετρικά ότι έχουν αδύναμες μυϊκές ομάδες, τους έδινε οδηγίες για ενδυνάμωση με ειδικές ασκήσεις. Επαφίονταν στον επαγγελματισμό τους, ο οποίος, μάλλον, δεν ήταν εφάμιλλος των παικτών του Καμπιονάτο που συνήθιζε να προπονεί.

Πλέον, η τήρηση των προγραμμάτων θα έχει χρονοδιάγραμμα και δεν θα είναι εθελοντική. Θα διαρκούν έως μισή ώρα για κάθε παίκτη και θα γίνονται, πριν ή μετά, από τις προπονήσεις όλης της ομάδας. Θα περιλαμβάνουν δύο τομείς για την επιλεγμένη μυϊκή ενδυνάμωση των ευπαθών σε τραυματισμούς παικτών.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

Ο πρώτος τομέας θα σχετίζεται με την λειτουργική προπόνηση δύναμης. Πρόκειται για προσομοίωση κινήσεων του ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο με την χρησιμοποίηση αντιστάσεων με ειδικά λάστιχα, βαριές μπάλες, αλτήρες, δίσκους ισορροπίας και γιλέκα με βάρη. Είναι η διαδεδομένη προπόνηση «Cross Fit», προσαρμοσμένη σε επαγγελματικά επίπεδα ομάδων.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ

Οι έξτρα ατομικές προπονήσεις θα περιλαμβάνουν και την κλασική ενδυνάμωση με βάρη στο γυμναστήριο, με την βοήθεια ειδικών μηχανημάτων, επικεντρωμένη στα σημεία όπου ο παίκτης συνήθως τραυματίζεται και στους γύρω μύες του, προκειμένου να μοιράζεται η επιβάρυνση από την κόπωση.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Εξαιρούνται των ατομικών έξτρα προπονήσεων οι Κλάους, Κόστα και Κάτσε που υπέστησαν κατάγματα και όχι μυϊκούς τραυματισμούς, αλλά και ο Ροντρίγκες, που έπαθε θλάση μετά από πέντε μήνες αδιάκοπων συμμετοχών σε αγώνες. Ο τραυματισμός του δεν εντάσσεται στους μη φυσιολογικούς, όπως άλλων, για παράδειγμα των Γκολάσα, Χαρίση, Κίτσιου, Βίτορ, Κωνσταντινίδη και Λέοβατς που τραυματίζονταν, κάθε τρεις και λίγο…

Τέλος, πρόγραμμα εκγύμνασης χορηγήθηκε για το διάστημα των διακοπών σε όλους τους παίκτες, που προβλέπει τρεις προπονήσεις με αερόβια και δύο με ισομετρικές ασκήσεις, ενώ παρέλαβαν και πρόγραμμα διατροφής από το ιατρικό επιτελείο.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

 

Οι παίκτες που υπέστησαν θλάσεις (αρκετοί απ’ αυτούς πάνω από μία), στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν και θα συμμετέχουν σταδιακά στο γκρουπ των έξτρα προπονήσεων, που ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα, είναι οι Χάρης Χαρίσης, Δημήτρης Πέλκας, Γκόικο Τσίμιροτ, Μαρίν Λέοβατς, Στέλιος Κίτσιου, Μιγκέλ Βίτορ, Εγιάλ Γκολάσα, Ζάιρο, Γιάννης Μυστακίδης, Παναγιώτης Γλύκος, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, όταν αποθεραπευτεί.

ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 

Η καλοκαιρινή προετοιμασία έγινε με τους Σαλπιγγίδη, Λούκας, Νομπόα, Ρατς, Μάρτενς, Μαντούρο και άλλους που αποδεσμεύτηκαν μετά την επιστροφή της αποστολής από την Ολλανδία και οι νεοαποκτηθέντες από ομάδες κατώτερου βεληνεκούς του ΠΑΟΚ, που τους αντικατέστησαν, εντάχθηκαν στην ομάδα στα μέσα Αυγούστου. Την περίοδο, δηλαδή, των αγώνων των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ, όπου υπήρχε ανάγκη χρησιμοποίησης παικτών, λόγω των πολλών αποχωρήσεων. Το μείγμα ήταν ιδιόρρυθμο, η διαχείριση δύσκολη.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

Το γεγονός ότι 10 παίκτες που έκαναν καλοκαιρινή προετοιμασία αποδεσμεύτηκαν μέσα στον Αύγουστο και αντικαταστάθηκαν από ισάριθμους νεοαποκτηθέντες, ενώ ήδη είχαν αρχίσει τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, είναι προφανέστατα σοβαρό λάθος του αγωνιστικού σχεδιασμού του Φρανκ Άρνεσεν. Ο άπειρος Ίγκορ Τούντορ δεν απαίτησε την ολοκλήρωση κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του ρόστερ όταν έφυγε η αποστολή για την Ολλανδία, ο Άρνεσεν καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην λήψη αποφάσεων και ιδού τα αποτελέσματα.