Μόνο τ΄ αγάλματα δεν λυγάνε

 

Του Θοδωρή Φελάνη

Το μπάσκετ είχε την τιμητική του προχθές με αφορμή τους ημιτελικούς Κυπέλλου. Από την μια πλευρά ο ΠΑΟΚ, η όμορφη ιστορία της ομάδας που αψηφά προβλήματα, εμπόδια, δυσοίωνες προβλέψεις, αναποδιές κάθε λογής και βρίσκει τον τρόπο όχι μόνο να επιβιώνει αλλά να πετυχαίνει στόχους. Από την άλλη, η αποκρουστική εικόνα του αιώνιου «δίπολου», αποχωρήσεις, στρίνγκ, εξυπνακίστικες δηλώσεις-ανακοινώσεις και η Πολιτεία(Βασιλειάδης) σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου». Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε. Προτιμούμε την ιστορία του ασχημόπαπου που μεταμορφώθηκε σε …κύκνο. Του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα, της ομάδας που, λανθασμένα κάποια στιγμή, συμπεράναμε πως ήταν έτοιμη να καταρρεύσει ως «χάρτινος πύργος» εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και τελικά έφτασε στο σημείο να αποδίδει( Γενάρη και Φλεβάρη ιδίως) εξαιρετικό μπάσκετ. Πέρασε πολλά ο ΠΑΟΚ, πέρασε πολλά και ο Παπαθεοδώρου που είχε ρόλο διαχειριστή μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Ώρες ώρες ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί. Στην διάρκεια της σεζόν χρειάστηκε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και για τον εαυτό του. Το σταματάω εδώ. Δεν έχει ανάγκη τις «αγιογραφίες» συνέβησαν πολλά και πέρσι και φέτος. Κι έμελε να είναι αυτός που θα οδηγήσει ξανά την ομάδα σε θέση διεκδίκησης ενός τίτλου μετά από 20 χρόνια. Κάποια στιγμή θα έβγαινε αυτή η πίεση. Συνέβη στην Χαλκίδα, έβαλε τα κλάματα. Μόνο τ΄ αγάλματα δεν λυγάνε.

Και πάμε στον τελικό. Την ώρα που γίνεται της κακομοίρας με όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ, βγάζει η ΚΕΔ την απόφαση της για τους διαιτητές του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. Παπαπέτρου ο ένας. Με δυο ματς φέτος όλα κι όλα στην Ευρωλίγκα. Αλήθεια δεν μάθαμε τελικά πώς και επέστρεψε στην Α1; Δεν υπήρχε απαγόρευση από την Ομοσπονδία για όσους σφυρίζουν Ευρωλίγκα; Κάτι θα ΄γινε στο μεταξύ δεν μπορεί. Δεύτερη επιλογή η κα Τσαρούχα. Διεθνής. Παίζει μόνο γυναικεία πρωταθλήματα όμως στην Ευρώπη. Τρομερή επιλογή μιλάμε. Τρίτη επιλογή: Καρακατσούνης. Διεθνής, ο οποίος όμως δεν ορίζεται από την FIBA στο Champions League! Τον θυμόμαστε κι από έναν ημιτελικό κυπέλλου στο παλατάκι με τον Παναθηναϊκό. Πρόσφατο.

ΥΓ: Για ποια διαιτησία μιλάμε; 18 χρόνια ο ένας στην ΚΕΔ, 12 ο άλλος. Αυτούς ξέρουμε αυτούς εμπιστευόμαστε με αυτούς(μας συμφέρει μάλλον) να πορευόμαστε. Και η πλάκα είναι πως η χώρα εξάγει τεχνογνωσία στο εξωτερικό! Τον Πιτσίλκα τον θυμάστε; Ανεξάρτητα με το αν πιστεύει κάποιος πως ήταν καλός ή κακός διαιτητής ,δεν είχε «λερώσει» ποτέ το όνομα του. Ξέρετε που είναι σήμερα; Υπεύθυνος διαιτησίας στη VTB League, εκεί που παίζουν ΤΣΣΚΑ, Ούνικς, Χίμκι κι άλλα μεγαθήρια του μπάσκετ. Για την  Ελλάδα δεν έκανε, έχουμε καλύτερους στην «κεφαλή» της διαιτησίας. Τον Κουκουλεκίδη τον θυμάστε; Ξεροκέφαλος λένε, όμως έχει να του προσάψει κάποιος κάτι για την εντιμότητα του; Ξέρετε που είναι σήμερα; Υπεύθυνος Διαιτησίας στο Λίβανο. Για την Ελλάδα δεν έκανε. Τον Ρήγα τον εμπιστεύθηκε για καμιά 15 χρόνια η Euroleague. Σήμερα ξέρετε που είναι; Στην Τουρκία είναι υπεύθυνος για τους ορισμούς!