Η γιορτή, ο Καίσαρας και η Εθνική!

To blog του Κώστα Κούση για το All Star Game της Θεσσαλονίκης

Η γιορτή του Μπάσκετ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο δικαιολόγησε το… όνομά της. Ήταν, όντως, μια γιορτή. Πετυχημένη εκδήλωση, τριών ημερών, με πολύ θέαμα, με ωραίες εκδηλώσεις, με κόσμο στο γήπεδο όλες τις ημέρες, με ωραίο κλίμα παντού, με δράσεις που δείχνουν ότι κάτι κινείται. Δεν μπορείς να τα περάσεις ασχολίαστα όλα αυτά. Το μπάσκετ τα έχει ανάγκη αυτά, ο αθλητισμός γενικότερα.

Τα πολλά παιδιά που γέμισαν το γήπεδο είναι το μήνυμα που πρέπει να προβάλλουμε. Το μέλλον είναι αυτά, οφείλουμε να τα προσέξουμε, να τα ενθαρρύνουμε με τα σωστά πρότυπα, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται για την καθημερινότητα ενός γονέα που τρέχει σαν τρελός για την επιβίωση. Το μπάσκετ όμως είναι μια διέξοδος.

Το EKO All Star Game πήρε άριστα, σε όλους τους τομείς. Κι εδώ θα πρέπει να αποδώσουμε τα του Καίσαρως τω Καίσαρι. Ένας Θεσσαλονικιός, ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, έφερε μετά από 23 χρόνια, το event στη Μπασκετομάνα. Οφείλουμε να του το χρεώσουμε, γιατί κάποιος τα ακούει όταν κάτι δε γίνεται καλά, αλλά και κάποιος πρέπει να τα ακούσει όταν κάτι πάει καλά. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν άδικο. Όλος ο ΕΣΑΚΕ δούλεψε καλά, οι χορηγοί ήταν πιο πολλοί από κάθε άλλη φορά, και τους είδαμε και ιδιαίτερα ευχαριστημένους.

Αυτό προσμετράται στα θετικά, όπως και το ότι οι ίδιοι οι χορηγοί ήταν πολύ ενεργοί στις εκδηλώσεις και συμμετείχαν παντού. Ιδίως η ΕΚΟ με τον Ρ.Καραχάνα ήταν… παντού, και δεν το γράφουμε για να πάρουμε καμιά χορηγία πετρέλαιο, αλλά γιατί ήμασταν σε όλες τις εκδηλώσεις (σχεδόν) και τον είδαμε… παντού και μάλιστα με χαμόγελο και ωραίες ιστορίες. Γιατί τα λέμε όλα αυτά. Γιατί ακόμη εδώ στην Ελλάδα λέμε πόσο δύσκολα βγάζουν μπάτζετ οι εταιρίες για τον αθλητισμό. Μια χορηγία δεν είναι μόνο να τον πείσεις να σου δώσει έναντι κάποιου ανταλλάγματος. Είναι να τον κάνεις να νιώσει ωραία που στα δίνει, να περάσει καλά, να αγαπήσει αυτό που μαζί πάτε να κάνετε, να δείξεις – κυρίως – ότι τα λεφτά του πιάνουν τόπο.

Στην περίπτωση του EKO All Star Game αυτό φαίνεται πως δούλεψε. Τώρα όσον αφορά τα αρνητικά; Δεν υπήρχαν. Μόνο το ματς της Κυριακής θα μπορούσε να είναι καλύτερο, μπασκετικά. Να παίξουν λίγο άμυνα, να μην αφήνει ο ένας τον άλλον να καρφώνει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μπει ένα κίνητρο στη νικήτρια ομάδα ή να πεισθούν οι παίκτες να παίξουν λίγο. Μόνο αυτό, όλα τα άλλα ήταν άψογα, το παιχνίδι των Νέων πολύ καλό, οι Παλιοί εξαιρετικοί, τα καρφώματα ωραία, τα τρίποντα με Φλιώνη και Γκος επίσης καλά, τα συγκροτήματα ωραία, οι Σλοβένοι ιπτάμενοι εντυπωσιακοί και ίσως οι καλύτεροι του θεάματος (πήραν και το πιο πολύ χειροκρότημα), οι παρουσιαστές καλοί ενώ θα έπρεπε, κατά την άποψη μου, να «παίξουν» περισσότερο ρόλο στο event οι μαζορέτες της Ζαλγκίρις και τα παιδιά της εκπληκτικής Ομάδας «Εν Χορώ», που έκλεψαν την παράσταση στο τέλος…
Αυτά όμως είναι πλέον παρελθόν, η Θεσσαλονίκη άφησε πλούσια παρακαταθήκη και ανέβασε τον πήχη, είναι δεδομένο πως θα πρέπει πλέον να γίνει προσπάθεια να έρθει να παίξει και η Εθνική Ομάδα εδώ και να δει ο κόσμος και την επίσημη Αγαπημένη.