1919-Η άφιξη του μπάσκετ: Έτσι άρχισαν όλα

Του Θοδωρή Φελάνη

Το 2019 είναι ένα έτος ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την άφιξη του  στην χώρα μας.

Το μπάσκετ επινοήθηκε το 1891 στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης  από τον καθηγητή Τζέιμς Νέισμιθ. 

Το 1919 μέλη της αμερικανικής αποστολής της YMCA βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη έχοντας την ευθύνη λειτουργίας πρότυπων «στρατιωτικών σπιτιών» που δημιουργήθηκαν για την ψυχαγωγία του στρατευμάτων διαφόρων εθνικοτήτων που βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Τότε είναι (το 1919) που Αμερικανοί της YMCA πρωτοδιδάσκουν το Μπάσκετ.

Η αποστολή της YMCA ενθαρρύνει ταυτόχρονα την ίδρυση της ελληνικής εκδοχής της, της Χ.Α.Ν.Θ.

Στο ιστορικό αρχείο της Χ.Α.Ν.Θ. υπάρχει μια από τις παλαιότερες φωτογραφίες(χρονολογείται το 1919) που δείχνει στελέχη της να έχουν μετατρέψει σε καλάθι μια ανάποδη καρέκλα για να παίξουν το νέο αυτό άθλημα.

Μέσα στο 1919 θα γίνουν στην Θεσσαλονίκη οι πρώτοι αγώνες μεταξύ στρατιωτών και το 1921 πραγματοποιείται το πρώτο τουρνουά μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη. Στην τροπαιοθήκη της Χ.Α.Ν.Θ. υπάρχει αυτό το  πρώτο Κύπελλο Μπάσκετ  το οποίο φέρει την υπογραφή: “YMCA Basketball 1921”. Στα επόμενα χρόνια ,η ανάπτυξη που θα γνωρίσει το άθλημα θα είναι ραγδαία. Το 1923  κατασκευάζεται το πρώτο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη.

 

Το 1924 η άφιξη του Λιούης Ρης (μαθητής του Τζέιμς Νέισμιθ, αποφοίτου του κολεγίου του Σπρίνγκφηλντ της YMCA),για λογαριασμό της ΧΑΝΘ(Διευθυντής του Τομέα Φυσικής Αγωγής) ανοίγει νέους δρόμους για το άθλημα. Ο Ρης πρωτοστατεί στην προσπάθεια που στόχο έχει την εισαγωγή του μπάσκετ στα σχολεία.

Η ΧΑΝΘ αναλαμβάνει και διοργανώνει  (επί σειρά δεακαετιών με την συνεργασία του ΣΕΓΑΣ)Πανελλήνια και Τοπικά Πρωταθλήματα. Παράλληλα η είναι αυτή που εκπαιδεύει διαιτητές και διδάσκει τους επικαιροποιημένους κανονισμούς. Το 1932, ο Συμεών Μαυροσκούφης επί σειρά ετών παίκτης, προπονητής, στέλεχος της ΧΑΝΘ  υπογράφει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας την ιδρυτική πράξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA).

 

 

Από τα σπλάχνα της ξεπήδησαν και αναδείχθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες του Ελληνικού μπάσκετ , που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως οι: Τ. Ταλιαδώρος,  Σ. Μαυροσκούφης, Τ. Νικολαϊδης, Α. Πεταλίδης, Μ. Τσικίνας, Λ. Τσάβας, Γ. Τρόντζος, Μ. Γιαννουζάκος, Θ. Ροδόπουλος, Δ. Ανανιάδης, Σ. Νικολαϊδης, Ν. Ζήσης και πολλοί άλλοι.

 

To Μουσείο της ΧΑΝΘ ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα

Μέσα στο 2019 θα πραγματοποιηθούν σειρά από εκδηλώσεις με θέμα : «100 χρόνια Ελληνικό Μπάσκετ» οι οποίες και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.