Σε ποιες περιπτώσεις ο Τσίπρας έδωσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

της Ελένης Τσαλκατίδου

Η ελληνική ομάδα στίβου θα μεταβεί κανονικά στο Μινσκ για τους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, αφού ύστερα από παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, θα ταξιδέψει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως αποσύρει τη συμμετοχή της από τη διοργάνωση, καθώς δεν είχαν καρποφορήσει οι προσπάθειες που έγιναν για εύρεση εισιτηρίων.

Το arenafm.gr κάνει μία αναδρομή στα χρόνια της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει παραχωρηθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τη μεταφορά άλλων, πέραν του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδέποτε αυτήν την τετραετία το σκάφος του πρωθυπουργού έχει δοθεί για τη μεταφορά αθλητών, ενώ στην πλειοψηφία των φορών που χρησιμοποιήθηκε ήταν για ιατρικούς σκοπούς.

Αναλυτικά:

2018: Με εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετέβη τον περασμένο Αύγουστο στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης για πάνω από πέντε μήνες.

2016: Η 28χρονη Ντένια Παράσχη, που έπασχε από μία σπάνια μορφή καρκίνου, ξεκινούσε το ταξίδι της ελπίδας στην Αμερική με το πρωθυπουργικο αεροσκάφος, αφού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε εκείνες τις ημέρεες ο κ. Τσίπρας με τον κ. Κοντονή τον ενημέρωσε ότι παραχωρείται έτοιμο και εξοπλισμένο ιατρικά το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος, προκειμένου να γίνονταν η μεταφορά της Ντένιας στη Βοστόνη.

2016: Ένα μωρό, μόλις 11 μηνών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταφέρθηκε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

2016: Αερογέφυρα – σωτηρίας για μία γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας πρόσφερε τον Σεπτέμβριο του 2016 η Πολεμική Αεροπορία διαθέτοντας ένα από τα VIP αεροσκάφη της για τη μεταφορά της στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, μία γυναίκα ασθενής διεκομίσθη με το αεροσκάφος Gulfstream V της 352 Μοίρας Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (352 ΜΜΥΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Luton του Ηνωμένου Βασιλείου, για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.

2015: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με το αεροπλάνο της γραμμής και το πρωθυπουργικό αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί η επείγουσα διακομιδή ενός παιδιού από την Αθήνα στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, η 12χρονη Δέσποινα είχε διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο και είχε προγραμματισμένο χειρουργείο σε νοσοκομείο του Ανόβερο. Η κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων ήταν άμεση, συνεχής και συντονισμένη με κύριο μέλημα να βρεθεί η ασφαλέστερη λύση για να ταξιδέψει η μικρή. Κάτω από την πίεση του χρόνου και των έντονων συναισθημάτων, τη λύση έδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού παραχωρώντας το αεροσκάφος της Προεδρίας για να φτάσει η Δέσποινα στη Γερμανία».

2015: Ο τετράχρονος Αλέξανδρος, ο οποίος έπασχε από διατακτική καρδιοπάθεια, έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο πανεπιστημιακό κέντρο της Πάντοβα στην Ιταλία, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Από το γραφείο του πρωθυπουργού δόθηκε τότε η έγκριση, έτσι ώστε η αεροδιακομιδή να γίνει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, αφού απαιτούνται ειδικές συνθήκες για το ταξίδι.