Ο Θεσσαλονικιός γιατρός που θα τρέξει από τον Έβρο ως την Λακωνία!

 

Ένας Θεσσαλονικιός γιατρός, βάλθηκε να γίνει ο Έλληνας… Φόρεστ Γκαμπ(στην ομότιτλη ταινία είχε διασχίσει την Αμερική), που θα τρέξει από άκρο σε άκρου την  Ελλάδα.

 

 

Ο 45χρονος  Χειρουργός Στέργιος Αράπογλου, ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, θα ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα δρομικού εγχειρήματος στην Ελλάδα, συνολικού μήκους 1400 km περίπου, το οποίο θα διαρκέσει συνολικά 23 ημέρες. Η εκκίνηση θα δοθεί από το Ορμένιο του Νομού Έβρου και ο τερματισμός θα γίνει στο Ακρωτήριο Ταίναρον του Νομού Λακωνίας, από το βορειότερο, δηλαδή, μέχρι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδος. Η διαδρομή θα κινηθεί μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και παραδρόμων και αποτελείται από άσφαλτο, χωματόδρομους και διάσχιση ορεινών όγκων σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της πατρίδας μας.

Ο Στέργιος Αράπογλου τρέχει μεταφέροντας σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα του «καθαρού αθλητισμού».

Η συγκεκριμένη διαδρομή σχεδιάστηκε από μια μεγάλη μορφή του δρομικού κινήματος, τον 82χρονο σήμερα Τάκη Σκουλή, τον άνθρωπο που έτρεξε και τερμάτισε στις πρώτες πέντε διοργανώσεις του Σπαρτάθλου και υπήρξε Πρωταθλητής Μαραθωνίου και Υπεραμαραθωνίων αποστάσεων, με σημαντικές επιδόσεις -ιδιαίτερα στις κατηγορίες των βετεράνων αθλητών- τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1992 διέτρεξε μόνος του την ιστορική διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, 500 περίπου χιλιομέτρων, και έτσι ανακηρύχτηκε ο πρώτος στον κόσμο αναβιωτής του Φειδιππίδιου Άθλου, όπως αυτός έμεινε στην ιστορία από το 490 π.Χ. κατά τη Μάχη του Μαραθώνα. Η ζωή και η εν γένει κοινωνική και αθλητική συμπεριφορά του Τάκη Σκουλή, αποτελούν υπόδειγμα ηθικής και ταπεινότητας, με αποτέλεσμα την καθολική αναγνώριση και αποδοχή του ως ΄΄Δασκάλου΄΄ στους νεώτερους Δρομείς Υπεραποστάσεων στον Ελλαδικό χώρο.

 

Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΄΄Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης΄΄ αλλά και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.   Σπαρταθλητής από το 2011, έχει τρέξει και τερματίσει τους μεγαλύτερους και δυσκολότερους Αγώνες Βουνού και Ασφάλτου στον Ελλαδικό Χώρο.

Το εγχείρημα του κ. Αράπογλου στηρίζει έμπρακτα η Χ.Α.Ν.Θ. η οποία μάλιστα ετοιμάζει τελετή υποδοχής του, έξω από την πλατεία του ιστορικού κτηρίου της κατά την διέλευση του από την Θεσσαλονίκη.  Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. στην Αίθουσα  Τελετών  της  παλαιάς  Φιλοσοφικής  Σχολής.  Συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης θα είναι  η «Ιατρική  Εταιρεία  Θεσσαλονίκης»,  η  «Χειρουργική  Εταιρεία  Βορείου  Ελλάδος»,  η  «Ορθοπαιδική  και  Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Θράκης, η  Γ’  Υ.Π.Ε., η Χ.Α.Ν.Θ. και η Τροχαία Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται από τη ΧΑΝΘ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ “THEGAME”, που αφορά το αντιντόπινγκ και τα έσοδα από την προβολή του θα διατεθούν εξολοκλήρου για τους κοινωνικούς σκοπούς της ΧΑΝΘ.